Kallelsen

Printed Book

Köp för SEK 275

PDF

 

ePub

 

Read Online

 

Open Access

 

Kallelsen

ISBN
9789189840171
Soft cover
309 pages
Published
2024
Language
swe

Görrel Espelund

Price from SEK 275

Nästan ingen känner till Märta Ömans historia. Den snart nittiofemåriga lärarinnan lever ett stillsamt liv mellan bostaden och äldreboendets lunchmatsal. En dag i veckan köper hon blommor på torget, men hon avslöjar inte för den kenyanske blomsterhandlaren att hon talar hans modersmål. Åren i Afrika pratar hon bara med Stig och Gunnel om – och de är döda.
En dag övertalas Märta att öppna dörren till det förflutna. Beslutet sänder henne på en omskakande resa genom minnen som länge varit undanstoppade.

Kallelsen är en historisk roman, inspirerad av verkliga händelser. Berättelsen kretsar kring Märta, en av de svenska missionärer som verkade i Afrika i brytningstiden mellan kolonialism och självständighet, och som stannade kvar då inbördeskrig slet sönder de unga nationerna. Trots utsattheten drivs Märta av kallelsen och övertygelsen om att hon är på rätt plats. Men priset hon får betala är högt.

Görrel Espelund är journalist, tidigare Afrikakorrespondent och författare. Hon har bevakat den afrikanska kontinenten sedan 1994 och har skrivit flera faktaböcker om Afrika. Vita afrikaner – ett reportage om arv och identitet som kom ut 2018, väckte intresset för den svenska missionärshistorien i Centralafrika. Resultatet blev Kallelsen som är hennes första roman.